Teken: Wees niet gek. Doe de tekencheck!

Teken en de ziekte van Lyme komen geregeld in het nieuws omdat er heel wat misverstanden rond bestaan. Mag je bijvoorbeeld een teek verbranden bij het verwijderen of net niet? En hoe ziek kun je worden van een tekenbeet? 

De campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’ geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudige advies over teken: 

  • Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog, want sommige teken kunnen je ziek maken. 
  • Een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging.
  • Volg een maand lang de symptomen op. Is er een rode vlek rond de beet die groter wordt, of heb je koorts, gewrichtspijn of spierpijn:  ga dan naar je (huis)arts.

Voor wie?

Algemene bevolking met in het bijzonder jeugdbewegingen, wandelverenigingen, tuinliefhebbers en natuurliefhebbers

Wie kan hiermee aan de slag? 

Lokale besturen, OCMW's, dienstencentra, bib, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinderartsen en zorginstellingen, jeugdverenigingen, wandelverenigingen, scholen, CLB's, ...

Waarom?

Het is erg belangrijk om je te controleren op teken. Een teek bijt meestal zonder dat je het merkt en bijt zich vast op plaatsen die bedekt zijn met kleren, of die niet direct zichtbaar zijn. Elk jaar worden erg veel mensen gebeten door een teek, zeker niet alleen na een wandeling in het bos.

MAART 2019: MAAND VAN HET BEVOLKINGSONDERZOEK DIKKEDARMKANKER Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur Stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.
image-304104-campagne.jpg