Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen (24-30 april 2019): niet zo ver weg op reis of op bezoek bij familie en vrienden? Laat je best vooraf vaccineren.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Reisplannen? Vaccinaties zijn altijd belangrijk, of je nu een exotische reis maakt, een trip minder ver weg boekt of op bezoek gaat bij vrienden of familie in het buitenland. De Europese Vaccinatieweek vraagt dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. In landen waar hepatitis A nog meer voorkomt, laat je je beter inenten vóór je op reis gaat. Zo breng je ook geen ziektes als souvenir mee naar huis. Vraag liever voor je reis advies aan je huisarts of apotheker om er niet achteraf naartoe te moeten gaan…

 Dicht(er)bij op reis? Denk aan je vaccinaties.
Vaccinaties tegen hepatitis A
Trek je naar Turkije,  Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A. Hepatitis A kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Denk er aan dat water om groenten en fruit te spoelen in die gebieden ook niet altijd zuiver is. Als je vóór je reis al minstens één vaccinatie gekregen hebt, is de kans klein dat je tijdens de reis of bij thuiskomst hepatitis A (geelzucht) krijgt. Twee prikjes beschermen je levenslang en besparen je een hoop ellende. Bovendien besmet je zo ook je omgeving niet wanneer je terug bent. Dat is zeker belangrijk voor kinderen die hier opgroeien en nog niet of niet vaak naar risicolanden geweest zijn. Vaccineren doe je dus zowel voor jezelf als voor je omgeving en de maatschappij.

Vaccinatie tegen mazelen
Mazelen komt in Vlaanderen niet zo vaak meer voor, maar binnen de Europese regio toch nog wel vaak. In landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte nog frequent op. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet of onvolledig gevaccineerd bent. Mazelen kan immers ernstige complicaties geven, zoals longontsteking of een acute hersenontsteking. Check daarom vóór vertrek of je wel twee vaccinaties gekregen hebt tegen mazelen, bof en rubella. Pas dan ben je optimaal beschermd (tenzij je al mazelen doorgemaakt hebt).

 

Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.
Eens je volledig gevaccineerd bent tegen mazelen en hepatitis A, ben je voor het leven beschermd en hoef je die inentingen dus niet te herhalen.

 Check je vaccinaties!
Als je twijfelt of je alle nodige vaccinaties in het verleden gekregen hebt, kan je dat eerst zelf online checken via https://www.myhealthviewer.be. Via die beveiligde website van de mutualiteiten kan je je vaccinatiegegevens raadplegen, voor zover je arts die in Vaccinnet geregistreerd heeft. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts en ga na of een inhaalvaccinatie aanbevolen is.

Meer info
www.laatjevaccineren.be

 


Zorg dat je niets mist door griep
1. Griep

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Vraag ernaar bij je huisarts.
Waarom haal je best een griepprik?
Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren vanaf half oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter.
Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.
Hoeveel kost je griepvaccin?
Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs  gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het na bij je huisarts.
Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.
2. Tetanus - Difterie - Kinkhoest
Indien je als kind voldoende werd gevaccineerd tegen tetanus heb je elke 10 jaar een herhaling nodig.
Indien het meer dan twintig jaar geleden is en:
* basisvaccinatieschema is in orde: 2 dosissen
* basisvaccinatieschema is onvolledig of ongekend: 3 dosissen
Het tetanusvaccin is gratis te verkrijgen in de praktijk.

3. Baarmoederhalskanker
De vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen en gebeurt het best voor men seksueel actief wordt, omdat het virus via seksuele contacten wordt overgedragen.

4. Pneumokokken
Het is een van de drie bacteriën die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaakt bij kinderen
Vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8 en 16 weken, en op 12 maanden. Daarnaast is vaccinatie ook aanbevolen voor:

* volwassenen met een stoornis van het afweersysteem

* volwassenen met een chronische hart-, long-, lever- of nierziekte

* gezonde volwassenen van 65 jaar of ouder

 

5. Mazelen - Rode hond - Bof
Het is aangeraden om het vaccin toe te dienen bij volwassenen die zich niet meer herinneren of ze gevaccineerd werden.  Dit geldt ook wanneer je als kind al een van deze ziekten hebt doorgemaakt.

6. Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige vorm van leverontsteking.

7. Meningokokken
Meningokokken zijn gevaarlijke bacteriën. Ze zijn een van de drie bacteriën die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken bij kinderen. Ze kunnen ook heel snel leiden tot een bloedvergiftiging
Er zijn dertien groepen meningokokken. De groepen B en C komen het vaakst voor. 
In België wordt gevaccineerd tegen de groep C. Er is sinds kort ook een vaccin beschikbaar tegen de groep B. Het vaccin kost €87 en wordt niet terugbetaald.
Indien je deze vaccinatie wenst voor je kind, bespreek je dit best met één van onze artsen.

8. Polio
Polio of kinderverlamming is een ontsteking van het ruggenmerg veroorzaakt door een virus dat via de ontlasting van besmette personen wordt uitgescheiden. Polio is de enige infectieziekte waar je je in België verplicht tegen moet laten vaccineren.

9. Windpokken
Bijna iedereen krijgt als kind windpokken. Het is een typische kinderziekte.
Windpokken worden veroorzaakt door een virus. De ziekte komt meestal voor in de winter of in de vroege lente.
Er bestaat een vaccin tegen windpokken maar dit wordt niet terugbetaald.

Overzicht basisvaccinatieschema voor kinderen:

image-188380-vaccins.jpg
Bron: Kind en Gezin
Vaccinaties voor reizigers
Voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat, kunt u contact opnemen met één van de dokters.
Het Jan Yperman Ziekenhuis heeft de officiële erkenning als ‘vaccinatiecentrum voor gele koorts'
(http://www.yperman.net/algemeeninwendige/item.php?lang=NL&itemno=382_387)
Daarnaast kunt u heel wat informatie terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
(http://www.itg.be/N/reisgeneeskunde)

Tarieven

De vaccins opgenomen in het basisvaccinatieschema worden door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld van artsen die de vaccinatie uitvoeren. Wanneer je naar de huisarts gaat, is het vaccin gratis maar betaal je wel het remgeld voor de raadpleging.
Voor andere vaccins zoals tegen griep en rotavirusinfecties is er een gedeeltelijke terugbetaling voor bepaalde risicogroepen via de ziekteverzekering.

Afspraak
Indien u een vaccin nodig hebt, hoeft u geen afspraak te maken. U kunt ook op vrije consulaties bij ons terecht.